V meste ŽILINA meníme systém triedenia odpadov z rodinných domov

Triedenie odpadu má zmysel a jeho kvalita predurčuje aj možnosti recyklácie

Triedenie odpadu na Slovensku priebežne napreduje, napriek tomu je naďalej možné jeho kvalitu zvyšovať a dosahovať lepšie výsledky. A je to dôležité. Úroveň triedenia odpadov totiž priamo ovplyvňuje možnosť následnej recyklácie. V prípade znečistenia odpad môže skončiť na skládke, v lepšom prípade môže byť energeticky zhodnotený.

Z vyššie uvedeného dôvodu sa aj v meste ŽILINA pristúpilo k rozhodnutiu od 1.1.2025 zmeniť systém triedenia odpadov v rodinných domoch. Postupná náhrada kontajnerových stojísk za vrecový systém vo výsledku citeľným spôsobom zvýši kvalitu vytriedeného odpadu. Triedenie do kontajnerov je totiž anonymné a neraz v nich končia aj odpady, ktoré tam zásadne nepatria. A nesprávne triedenie obmedzuje alebo dokonca znemožňuje proces recyklácie.

Triedenie piatich povinných zložiek odpadov (papier, sklo, plasty, kovové obaly, kompozitné obaly na báze lepenky) je pre občanov nielen v meste Žilina, ale aj na celom Slovensku bezplatné. V plnej miere ho uhrádzajú výrobcovia, teda spoločnosti, ktoré na slovenský trh uvádzajú výrobky alebo obaly, ktoré sa skôr či neskôr stávajú súčasťou komunálnych odpadov z domácností. Výrobcovia si tieto povinnosti plnia prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov. Tie z poplatkov výrobcov zabezpečujú nielen financovanie triedeného zberu zberovým spoločnostiam, ale zároveň aj dozerajú na to, aby sa v zákonom stanovenej miere vyzbierané odpady aj zrecyklovali.

V meste Žilina zabezpečuje financovanie triedeného zberu organizácia zodpovednosti výrobcov NATUR-PACK. Tá od roku 2018 uskutočňuje vlastné analýzy triedeného zberu odpadov, ktoré jednoznačne potvrdzujú, že vrecový zber odpadov je podstatne čistejší ako zber do kontajnerov či zvonov. Vytriedený odpad obsahujúci menej nečistôt má vyšší potenciál na následnú recykláciu.

Či už triedime odpady do kontajnerov, alebo do vriec, istotne sa neraz stretávame s takými druhmi odpadov, pri ktorých nemáme istotu, ako s nimi naložiť. A práve pre tento účel vznikol užitočný online pomocník v podobe tzv. Alchýmie triedenia komunálneho odpadu. Ide o dosiaľ najobsiahlejšiu príručku o triedení a predchádzaní vzniku odpadov na Slovensku. Je to spoločné dielo organizácií INCIEN a NATUR-PACK. Bezplatne si ju možno stiahnuť na stránke www.naturpack.sk (v sekcii Verejnosť). Triedenie odpadu na Slovensku nie je jednotné. Aj preto je Alchýmia vytvorená v piatich variantoch, ktoré zodpovedajú existujúcim systémom triedeného zberu na celom Slovensku. Pri kontajnerovom zbere sa obyvateľov mesta Žilina týka variant E Alchýmie, pri vrecovom zbere z rodinných domov od roku 2025 variant D Alchýmie.

Popri Alchýmii odpadov je cenným zdrojom informácií aj YouTube kanál NATUR-PACK verejnosti. Je na ňom zverejnených už viac ako 400 reportáží na rozmanité témy, ako sú správne triedenie, recyklácia alebo predchádzanie vzniku odpadov. Veľký ohlas zaznamenal seriál SPRÁVNA TREFA, ktorý jednoduchým spôsobom vysvetľuje základné pravidlá triedenia.

Výber najdôležitejších pravidiel triedenia:

Papier

Čistý, postláčaný, bez znečistenia nespotrebovanými potravinami. Problém nestláčania kartónových krabíc je vypuklý na celom Slovensku. Prirodzene ho eliminuje triedenie do vriec. V prípade kontajnerov sa stláčaním odpadov môže ušetriť až 80 % obsahu nádoby.

Plasty

Základné pravidlo je, aby neboli zásadne znečistené napr. chemikáliami alebo potravinami. V triedenom zbere často končia obaly s celým pôvodným obsahom. Prítomnosť potravín v triedenom zbere plastov zásadne znižuje možnosti recyklácie. Pohodlný systém zberu kuchynského bioodpadu bude onedlho spustený aj v meste Žilina, a to je výborná príležitosť na zlepšenie úrovne triedenia odpadov. Zálohované nápojové obaly patria do zálohového systému.

Sklo

Sklenené nádoby a fľaše patriace do triedeného zberu skla majú byť vyprázdnené, t. j. bez zvyškov nápojov alebo aj tuhších substancií (napr. džem). Oddeľovanie vrchnákov a strhávanie etikiet nie je nevyhnutné, proces recyklácie sa s nimi vie vysporiadať.

Kovy

Konzervy a iné kovové obaly (napr. alobal, nezálohované plechovky) je potrebné vytriediť vyprázdnené. Zálohované nápojové obaly odporúčame vrátiť do zálohového systému. Pri nádobách s chemikáliami a iným nebezpečným obsahom je potrebné sa riadiť pokynmi výrobcov (na etikete) alebo tieto nebezpečné odpady odovzdať na zberný dvor.

Nápojové kartóny

Do triedeného zberu patria úplne vyprázdnené, ideálne zľahka prepláchnuté a dôkladne postláčané.

POZOR! V meste Žilina sa v rámci triedeného zberu z rodinných domov (tzv. individuálna bytová výstavba - IBV) kovy a nápojové kartóny budú triediť spoločne do jedného vreca červenej farby.

Bližšie informácie, čo PATRÍ a čo NEPATRÍ do jednotlivých zberných nádob na triedené zložky, nájdete aj na letákoch, ktoré budú distribuované do každej domácnosti, ktorej sa vrecový zber bude týkať.

Ďalšie užitočné informácie a materiály na stiahnutie nájdete na našej stránke v sekcii NA STIAHNUTIE: