Čo robí OZV za poplatky výrobcov? Je toho veľa

Čo robí naša OZV NATUR-PACK v mene výrobcov a čo realizuje z ich poplatkov, ktoré jej uhrádzajú?

  • Pre každého klienta zabezpečujeme v súlade so zákonmi zber a recykláciu odpadov z vyhradených výrobkov (obaly, neobalové výrobky, elektrozariadenia, prenosné aj priemyselné batérie a akumulátory), ktoré ako výrobca prináša na slovenský trh.
  • Podieľame sa na plnení recyklačných cieľov za Slovenskú republiku a keďže sme najväčšou organizáciou zodpovednosti výrobcov, tak náš vklad má zásadný vplyv na celoslovenský výsledok.
  • Sme držiteľom 3 autorizácií a plníme tak množstvo povinností za najväčší počet výrobcov na  Slovensku. Ide o výrobcov:

       - obalov a neobalových výrobkov,

       - elektrozariadení,

       - prenosných a priemyselných batérií a akumulátorov.

  • V partnerských samosprávach zabezpečujeme financovanie triedeného zberu odpadov, a to v najrozmanitejších typoch samospráv – od najmenších obcí po najväčšie krajské mestá vrátane hlavného mesta Bratislavy, od riedko osídlených po mestá s vysokou hustotou zaľudnenia.
  • Zároveň aktívne participujeme na tom, aby sa triedený zber stále zlepšoval a aby sa plnili zákonom stanovené ciele, ktoré sa viac a viac sprísňujú.
  • Sme spoluzodpovední za zvyšovanie povedomia o obehovom hospodárstve, v ktorom je odpad zdrojom; preto realizujeme množstvo vzdelávacích aktivít pre laickú i odbornú verejnosť po celom Slovensku. Na týchto aktivitách spolupracujeme s neziskovými organizáciami, klientami či infuencermi, vytvárame však aj vlastné, jedinečné projekty zamerané na predchádzanie vzniku odpadov, na ich správne triedenie či vzdelávanie o možnostiach recyklácie a opätovného použitia.
  • Vytvorili sme originálnu metodiku a po celom Slovensku podľa nej analyzujeme kvalitu triedeného zberu. Naše analýzy sú zdrojom mimoriadnych poznatkov a údajov, ktoré sa nedajú inakšie získať (pozrite si našu Štúdiu z prvých 100 analýz triedeného zberu).

Všetko podstatné sa o nás dozviete:

 

OZV NATUR-PACK spracováva vzdelávaci obsah pre laickú i odbornú verejnosť (vrátane svojich klientov) na YouTube kanáloch NATUR-PACK klientom a NATUR-PACK verejnosti. Diskusné rubriky, príklady dobrej praxe, webináre, vzdelávacie videá, zaujímavosti zo sveta odpadov. To všetko sa nachádza na našom portáli YouTube.

 

Na YouTube kanáli NATUR-PACK verejnosti máme zverejnené už stovky reportáží a informačných videí. Vzdelávajú a motivujú k správnemu nakladaniu s odpadmi. Za portál sme získali už viacero ocenení.

 

 

OZV NATUR-PACK vypracovala vlastnú metodiku a vďaka nej získava z analýz veľmi cenné dáta. Na analýzach spolupracujeme so zberovými spoločnosťami a od roku 2021 aj so Správcom zálohového systémiu.